De culturele verschillen

Investeringen en winsten kunnen niet verdoezelen dat culturele verschillen en taalbarriĆØres ernstige hinderpalen vormen in bedrijfsvoering en handel. Wist u dat andere opvattingen dichter bij huis beginnen dan u denkt? Een voetbaltrainer uit Groningen zal het in Limburg niet makkelijk maken.

Binnen Europa komen verschillende opvattingen voort uit andere tradities, een ander klimaat of geografie of mentaliteit. Kleding, taalgebruik, omgangsvormen tussen man en vrouw, machtsverhoudingen en hiƫrarchie en soms arbeidsethos zijn in Oost-Europa heel anders dan in Nederland. Wantrouwen, lage arbeidsproductiviteit, langdurige arbeidsongeschiktheid of zelfs conflicten kunnen hiervan de consequenties zijn. Met soms rampzalige gevolgen voor de bedrijfs-voering.

Interculturele consultancy

Zijn culturele verschillen en hun nadelige gevolgen te vermijden? Nooit helemaal, maar met de juiste voorbereiding en adviezen – met een duur woord interculturele consultancy – komt u een heel eind. En de minimale investering in tijd, energie en geld brengt al onmiddellijk na het opstarten van activiteiten geld op.

Intercultural Management Specialist